9 typů jak vytěžit ze stáže co nejvíce

 

Stáž je pro absolventa nová zkušenost a mnozí možná nevědí co od ní čekat. Shrnuli jsme ti několik typů, které by ti mohly pomoci, aby jsi ze stáže odcházel co nejvíce obohacen.

1. Chovej se ke stáži jako ke skutečné práci

Tento bod ber jako samozřejmost. Jednak se mnohdy stává, že studenti zůstanou v dané organizaci jako její zaměstnanci, ale také bys ji měl brát jako trénink do skutečné práce.

Proto prokaž nasazení jako zaměstnanec na plný úvazek, abys i v práci mohl být co nějdříve samostatný.

2. Hledej si něco na práci

Občas se může stát, zejména ze začátku, že se ti nebude mít kdo věnovat naplno, protože bude mít i jiné povinnosti. V takovém případě se neflákej a neseď v koutě, ale najdi si něco na práci – sepíš si seznam co bys chtěl vědět a co by ses potřeboval naučit, poznávej společnost, sleduj kolegy při práci a dělej si poznámky. Čím více času na stáži strávíš, tím více práce a zodpovědnosti dostaneš, ale musíš prokázat, že na to máš.

3. Pokud již dostaneš zadání, dej do jeho vypracování 150%

Neboj se do něčeho pustit, i když ještě nemáš dost zkušeností. Prokaž odhodlání a neboj se popsat zaměstnavateli co jsi udělal, jak a proč. Tvým přínosem je jednoznačně i nový pohled, který do zaměstnání přineseš, protože některé zavedené procesy se dají vylepšit revizí nezaujatého pozorovatele.

4. Nauč se přijímat selhání

Rozdíl mezi školou a pracovním životem, se kterým se budeš muset dříve či později vypořádat je, že pokud se ti něco nepovede, nedostaneš horší známku, ale pohovor se šéfem. Neber to jako fatální selhání, ale přijmi kritiku, s níž se na vlastní kůži naučíš někdy více i dříve, než by ses dozvěděl od ostatních. Poslouchej zpětnou vazbu s pokorou a dělej si poznámky!

 

5. Dělej si poznámky

Toto zaznělo již vícekrát, ale právě to tomu přidává na váze. Zapisuj si poznámky ze schůzek, jména, názvy, procesy, pracovní pozice, oddělení … všechno. Není snadné přijít do nového prostředí a hned si vše pamatovat a to je naprosto v pořádku. Horší je dostat se do situace, že se od tebe očekává vědět něco, co ti bylo vysvětleno již třikrát a ty jsi to přece nepamatuješ. Nebuď kolega, který otravuje stále se stejným, ale raději buď kolega, který mnoho poslouchá, učí se a DĚLÁ SI POZNÁMKY?

 

 

6. Naplánujte si schůzky s lidmi, se kterými jste byli v kontaktu

Zkuste poprosit pár lidí, se kterými jste byli nejčastěji v kontaktu, jestli by si s vámi na chvilku nesedli a nepopovídali si o vašem pracovním výkonu. Dozvíte se, jak jste si vedli, i od někoho jiného než od svého nadřízeného, ale hlavně si vás zapamatují. Nezapomeňte jim poděkovat za zkušenosti, které vám během stáže předali.

 

 

 

7. Hlídej si, co dáváš na Facebook

Když něco publikuješ na Facebook, je to jako říkat to nahlas v hospodě, kde tvůj šéf sedí u vedlejšího stolu. Takže pozor na to, co na Facebook dáváš.

Fotky ze šílených pařeb, kde se válíš pod stolem nebo statusy narážející na podle tebe neschopné kolegy, se ti můžou nepěkně vymstít.

8. Udělej něco navíc

Poslat včas email a správně vyplnit excelovou tabulku zvládne dnes každý absolvent základní školy. Rozdíl mezi průměrným a dobrým pracovníkem leží ve věcech navíc, které po tom člověku vlastně nikdo nechtěl.

Přijdeš na to, jak udělat standardní týdenní reporting v polovičním čase díky fíglům v Excelu? Máš nápad, který všem pomůže při práci na aktuálním projektu? Gratuluju ti, jsi na dobré cestě, aby si tě někdo všiml.

Trochu podivným českým spojením se tomu říká být proaktivní. Udělej něco navíc a pak to prodej – správným lidem ve správnou chvíli.

9. Jde o výsledek, ne o proces

Nikoho v podstatě nezajímá, jestli makáš deset hodin denně nebo ti nejvíc práce dá spořádat během oběda svíčkovou. Důležitý je výsledek a přínos, který máš pro firmu. Ten prodej, ne to, jaká to byla strašná dřina.

Přihláška